• Základná škola

          • Svet okolo nás - Tanzánia

          • Tanzánia – divoké srdce Afriky - 29.9.2023. 

            Žiaci 6.A sa zúčastnili v kultúrnom dome v Bytči -  programu Tanzánia, divoké srdce Afriky. Cestovatelia im predstavili Tanzániu z turistickej perspektívy, premietli fotky, videá a zaujímavosti z tejto krásnej krajiny doplnené o animácie, autentické zvuky a hudbu. Bol to jedinečný kultúrny zážitok. Po programe mali žiaci možnosť spýtať sa na tie otázky, ktoré ich najviac zaujímali. Pýtali sa, kde cestovatelia bývali, ako sa stravovali, či ich neohrozil nejaký nebezpečný živočích a podobne. Diskusia bola veľmi zaujímavá.

            Program sa všetkým veľmi páčil, odniesli sme si cenné poznatky a skúsenosť. Tešíme sa na ďalší rok, kedy nás čaká Indonézia. 

          • BIELA PASTELKA

          • Aj  v tomto školskom roku sme sa na hodinách venovali BIELEJ PASTELKE. Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života.

            Žiaci si vyskúšali, aké dokážu byť každodenné činnosti pre slabozrakých náročné. So zatvorenými očami sa skúsili obliecť, naliať vodu do pohárika a malé parádnice sa bez zrkadielka namaľovali.  Na hodine výtvarnej výchovy si vyrobili abecedu v braillovom písme a nakoniec nakreslili  bielou pastelkou  obrázok na čierny papier. Tiež sa rozprávali o tom, ako my všetci môžeme podať pomocnú ruku slabozrakým alebo nevidiacim. 

            Štvrtáci si pustili rozprávku Mimi a Líza, aby si povedali, ako vidia slepí ľudia. Povedali  si informácie o Braillovom písme, ktoré si začali skúšať. Prepisovali svoje meno do Braillovho písma. V rámci rozhovoru si spomenuli Mateja Hrebendu a jeho ťažký osud. Ten si skúsili znázorniť. Žiaci sa so zviazanými očami  pohybovali po triede a skúšali nájsť svoje miesto. Na záver pracovali v skupinách. Ich úlohou bolo prehmatať krabičky od liekov, na ktorých sa nachádza Braillovo písmo a pokúsili sa identifikovať aspoň jedno písmeno. 

            Vďaka našej podpore môže Biela pastelka písať krajší príbeh v životoch ľudí nevidiacich a slabozrakých. 

          • Výstava ovocia a zeleniny

          • Žiaci  našej školy sa zúčastnili výstavy, ktorú každoročne usporadúva Zväz záhradkárov vo Veľkom Rovnom. Na výstave v Drotárii sa prezentujú domáci záhradkári a ovocinári, kde majú možnosť vystaviť svoje výpestky.  Okrem tradičných odrôd jabĺk a hrušiek mali žiaci možnosť vidieť aj tie netradičnejšie. Prekvapil nás jedlý gaštan, rôzne druhy čili papričiek či zbierka orchideí. Naša škola aj škôlka prispieva na výstavu prácami žiakov a ich rodičov. Mohli sme tam vidieť ružovučké prasiatka, ktoré vyrobili žiaci v dielňach, krásne kvetinové vence, rôzne aranžmány, na ktoré boli použité krásy prírody v tvare zvieratiek, kvetinové dekorácie, vyrezávané tekvice, rodinku Cviklovcov a iné. Počas výstavy mohli žiaci ochutnať rôzne druhy jabĺk a hrozna.  Z výstavy sme odišli s plánmi, čo by sme si mohli vysadiť na budúci rok. Tekvicu, čo odvezieme len vo fúriku!

          • Plavecký výcvik tretiakov

          • V týždni od 11. septembra do 14. septembra 2023 žiaci 3.A a 3.B absolvovali základný plavecký kurz. Konal sa v Mestskej plavárni Čadca pod vedením skúsených inštruktorov plávania. Deti boli rozdelené do družstiev a počas celého týždňa zlepšovali svoje plavecké zručnosti. Každý sa snažil a robil pokroky vlastným tempom. Najdôležitejšia bola radosť detí z pobytu vo vode, čo bolo na ich tvárach aj vidieť. Boli sme na našich žiakov pyšné. Boli disciplinovaní, snaživí a každý urobil veľa práce. Na konci každý získal "mokré vysvedčenie" ako odmenu za preplávané metre .Inštruktorom, ktorí pracovali profesionálne a obľúbili si ich aj deti, patrí veľká vďaka.

          • Didaktické hry a účelové cvičenie

          • Dňa 7. 9. a 8. 9. sme uskutočnili teoretickú i praktickú časť Didaktických hier a Účelového cvičenia, v rámci ktorých žiaci získavali nové poznatky, precvičili si už osvojené vedomosti, rozvíjali svoje myslenie a učili sa riešiť uložené úlohy. Žiaci mali možnosť využiť nielen svoje poznatky z rôznych predmetov a predmetové vzťahy, ale aj rozvíjať učivo Ochrany života a zdravia. Rozvíjali sme so žiakmi kompetencie v oblasti dopravnej výchovy, zdravotnej výchovy, pohyb a pobyt v prírode a jej ochranu a riešenia mimoriadnych udalostí – CO. Podnecovali sme u žiakov schopnosť pohotovo reagovať. Na základe teoretickej časti boli schopní realizovať dané činnosti v praktickom živote. Hry u žiakov vyvolali príjemnú atmosféru.

          • Edu Escape Room - level 2

          • V utorok a stredu 5. a 6. septembra sme opäť mali možnosť ponoriť sa do do vzdelávacej dobrodružnej hry Edu Escape Room. Spoločne sme hľadali indície, odpovede na zaujímavé hádanky, riešili hlavolamy rôzneho typu. Na základe správnych odpovedí sme otvárali zámky a vrátili sa z miestnosti späť do reality. Okrem logického kritickho myslenia, jemnej motoriky a postrehu sa žiaci sa zdokonaľovali v spolupráci, komunikácii, vedomostiach a zručnostiach z každého vyučovacieho predmetu.
            Spoločne sme odrazili útok hackerov. Ďakujeme aj rodičom prváčikov 💞, ktorí svojim detičkám v hre pomáhali. Dúfame, že sa aj im hra páčila ❤️
            Tak ahoj v treťom levele - Edu Escape Game!
          • Školský rok sa začal...

          • V pondelok 4. 9. sa opäť otvorila brána našej školy a privítala všetkých svojich žiakov. Na školskom dvore sa im prihovorila pani riaditeľka s pánom starostom a popriali im veľa úspechov v tomto školskom roku. Po príhovoroch sa žiaci pobrali do svojich tried, kde sa od svojich triednych učiteliek dozvedeli organizačné  pokyny na ďalšie dni. Na dolnej chodbe v tom čase už pani riaditeľka s pánom starostom vítali nových žiakov - prváčikov, ktorých sem priviedli ich rodičia. Malí divadelníci im zahrali veselý príbeh o stratenom písmenku A zo šlabikára, ktoré sa našťastie našlo, a tak mohli byť malí prváčikovia pasovaní do cechu školákov. Potom sa tiež odobrali do svojich tried, kde ich privítali ich triedne učiteľky: Zuzana Hubocká a Emília Zúdorová. 

          • Základná škola od 4. septembra

          • PONDELOK 4.9.2023

            Slávnostné otvorenie školského roka sa uskutoční v pondelok 4. septembra 2023 nasledovne:

            žiaci 2.- 9. ročníka:

            • prichádzajú do školy o 8:00 hod., vyučovanie končia o 9,30 hod.,
            • príchod do školy žiaci 2.- 9.ročníka potvrdia čipom na dochádzkovom systéme (ak ste čip stratili, nový si môžete zakúpiť za 2 € na riaditeľstve školy 
            • po spoločnom otvorení školského roku ( - v prípade priaznivého počasie na školskom dvore, v prípade dažďa na školskej chodbe -) sa s triednymi učiteľmi presúvajú do svojich kmeňových tried,
            • žiaci sa počas dňa oboznámia s organizáciou vyučovania na najbližšie dni, o potrebe dodržiavať hygienické opatrenia, možnostiach záujmovej činnosti a podobne.

            žiaci 1. ročníka:

            • prichádzajú do školy o 8,30 hod., - pripravené bude spoločné privítanie na dolnej chodbe školy, následne sa spoločne s triednymi učiteľmi, prípadne aj rodičmi presunú do kmeňových tried
            • v tento deň prváčik môže byť sprevádzaný zákonným zástupcom.

            UTOROK 5.9.2023 – deň s triednym učiteľom v kmeňových triedach

            Vyučovanie pre všetkých žiakov začína o 8:00 hod. a končí podľa nasledovného harmonogramu zverejneného na EduPage:

            V triedach budú:

              • dostávať učebnice a školské pomôcky podľa záujmu zisťovaného na konci školského roka,
              • oboznamovať sa so školským poriadkom a zmenami v organizácii vyučovania,
              • zostavovať triednu samosprávu, rozdeľovať povinnosti a kompetencie,
              • plánovať triedne aktivity, triedne projekty,
              • kontrolovať a obnovovať kontá žiakov do rôznych vzdelávacích prostredí, elektronickej žiackej knižky a podobne.

            STREDA 6.9.2023 - vyučovanie podľa rozvrhu na daný deň 

            • 1. ročník do 11:35 hod. 
            • 2.- 9. ročník podľa rozvrhu hodín zverejneného na EduPage.

            PLÁNOVANÉ = závisí od počasia: (v prípade nepriaznivého počasie bude vyučovanie podľa rozvrhu hodín) 

            ŠTVRTOK 7.9.2023 – teória didaktické hry pre 1.stupeň a účelové cvičenie pre 2.stupeň (bližšie info v utorok na triednických hodinách)

            1.stupeň 8,00 – 11,30 (obedy o 11,30 - 12.30 hod.)

            2.stupeň 8,00 -  12,00  (obedy o 12,00 - 13,00 hod.)

            PIATOK 8.9.2023 - vyučovanie v prírode - praktická časť didaktických hier a účelového cvičenia

            1.stupeň 8,00 – 11,30 (obedy o 11,30 - 12.30 hod.)

            2.stupeň 8,00 -  12,00  (obedy o 12,00 - 13,00 hod.)

            ŠKOLSKÁ JEDÁLEŇ varí pre žiakov základnej školy  od 5.9.2023, je nutné prihlásiť žiaka na stravu u vedúcej školskej jedálne – pani Mária Boková: 041 558 23 46, 0911 558 234

            Zápisný lístok si môžete vyzdvihnúť u vedúcej školskej jedálne v pracovných dňoch od 25.8.2023 od 7,30 do 14,00 hodiny.

            ZÁPISNÝ LÍSTOK na obedy pre žiaka

            ŠKOLSKÝ KLUB DETÍ začne s prevádzkou od 5. septembra 2023 v bežnom režime pre deti, ktoré podali prihlášku do ŠKD.

            PÍSOMNÉ VYHLÁSENIE O BEZPRÍZNAKOVOSTI - najideálnejšie je potvrdiť elektronicky cez aplikáciu Edupage:

            Príloha č.1 - Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti.docx (minedu.sk) = ak neposielate elektronicky

            VSTUP RODIČOV DO BUDOV ŠKOLY NIE JE POVOLENÝ s výnimkou rodiča ako sprievodu prváka v deň otvorenia školského roka.